Nedsat præstation

Der kan være mange årsager til nedsat præstation!

NEDSAT PRÆSTATION

Symptomerne på præstationsnedsættelse kan variere fra svage, hvor hesten enten ikke yder som forventet eller som tidligere, til stærkere, hvor hesten viser tegn på ubehag eller uvilje under træningen.

Der er en lang række af mulige årsager til nedsat præstationsevne, og for at finde frem til dem, er det er afgørende at få en detaljeret sygehistorie fra rytteren. Haltheds- eller overlinjeproblemer, luftvejslidelser, mave-tarmproblemer og neurologiske lidelser er nogle af årsagerne. I mange tilfælde vil det bedre prognosen, hvis der allerede ved tidlige, svage symptomer på nedsat præstation stilles en diagnose og iværksættes behandling. Det kan forhindre, at f.eks. lavgradig astmatisk bronkitis eller mindre skader i bevægeapparatet bliver til kroniske tilstande, som kan være sværere eller mere tidskrævende at behandle.

Udredningen kræver fokus på ekvipagen som en helhed, og indledes ved gennem en grundig klinisk undersøgelse at indkredse behovet for yderligere diagnostik. Det er ofte nødvendigt at se hesten med udstyr og/eller redet, så ved besøg på klinikken er det en fordel at have sadel, trense og øvrigt udstyr med.

Blandt de diagnostiske tiltag kan være røntgen eller ultralydsscanning, kikkertundersøgelser af luftveje eller mavesæk, gynækologisk undersøgelse og blodprøver, og flere af dem nødvendiggør et besøg på klinikken.

Løsningen på problemet vil være helhedsorienteret, da der ofte er flere faktorer, der spiller ind samtidigt. For at få hesten til at præstere optimalt, må også faktorer som tand- og hovpleje, fodring, staldmiljø, sadeltilpasning og justering af træningsplaner og -metoder indgå sideløbende med den egentlige sygdomsbehandling.