Halthedsundersøgelse

Har din hest smerter i ben, ryg eller hals?

HALTHEDSUNDERSØGELSE

Halthed er oftest et symptom på smerte i et eller flere af hestens ben, men kan også skyldes smerter i hals eller ryg.

I visse tilfælde er årsagen til halthed åbenlys f.eks. ved en synlig hævelse eller en hovbyld.

I mange tilfælde er årsagen mindre tydelig. Så kræver det en systematisk og til tider tidskrævende undersøgelse at lokalisere skaden. Betydningen af at få stillet en præcis diagnose må ikke undervurderes. Den er afgørende for at kunne iværksætte en effektiv behandling og dermed afkorte skadesforløbet samt sikre hesten den bedst mulige prognose.

Den udvidede halthedsundersøgelse

Undersøgelsen indledes med, at dyrlægen ser efter synlige skader som hævelser og asymmetri, mens hesten er i hvile. Et tjek af benstilling og beslag kan give vigtig information omkring årsagen til haltheden. Desuden mærkes hestens lemmer, hals og ryg igennem for nedsat bevægelighed, hævelse, ømhed og lignende. Dernæst ses hesten i bevægelse.

Først mønstres hesten i skridt og trav. Ofte udføres bøjeprøver, hvilket kan være med til at lokalisere ømme områder. Endeligt longeres der på både hårdt og blødt underlag. Visse haltheder er tydeligst under rytter, hvorfor der kan være behov for at se hesten redet. Lokalbedøvelser (blokader) vil herefter bidrage til den endelige lokalisering af smerten.

Ved en blokade lokalbedøves en specifik struktur, enten et led eller en nerve, ved injektion under huden. Når blokaden er anlagt, venter man (oftest 5-10 minutter) på at den skal få effekt, hvorefter man tester, om hesten er blevet rengående. Er hesten ikke blevet haltfri, lokalbedøves et eller flere nye områder indtil ømheden er lokaliseret.

Når der er behov for flere blokader, kan halthedsundersøgelsen strække sig over flere timer, og i visse tilfælde må udredningen fortsættes dagen efter. Hvis hesten er akut meget halt, og der mistænkes revner i knogler eller lignende, anvendes lokalbedøvelser ikke.

Den videre diagnose og behandling
Den videre diagnosticering foregår som regel ved røntgenundersøgelse eller ultralydsscanning af de lokaliserede områder. På baggrund af diagnosen lægger vi i samråd med hesteejeren en plan for behandling, hvileperiode og genoptræning. Afhængig af diagnosen kan behandlingen være enten konservativ eller medicinsk, f.eks. i form af injektioner i led eller sener. Til de medicinske behandlinger hører bl.a. binyrebarkhormon, hyaluronssyre, IRAP/CST, PRP, iPRF og Noltrex.

Det vil ofte have stor betydning for behandlingens succes, at der tages stilling til hestens fremtidige beskæring og skoning. En dialog med din beslagsmed kan være med til give den bedste løsning for din hest.